onsdag den 26. marts 2008

H.C. Andersen, Henriques og Melchior.


H.C. Andersens varme venskab med familien Melchior gik via fru Dorotheas bror og svigerinde, vekselereren Henriques og dennes hustru Therese der boede på 1. sal i Tordenskjoldsgade 1. Deres lejlighed var ofte samlingssted for sangere, musikere og komponister, som inviteredes til musikalsk samvær og hygge. Huset Henriques var en af de velhavende jødiske familier, som i flere generationer havde boet i Danmark og forenede danskhed med internationale åndelige interesser. I tiden omkring 1860 var H.C. Andersen ikke længere trykket af fattigdom og mangel på anerkendelse. Hans eventyr var blevet en del af det danske kulturliv, og H.C. Andersen var selv blevet et trækplaster i det københavnske selskabsliv. Han gæstede familien Henriques første gang i december 1860, og snart havde han en fast søndagsinvitation der. Fra Henriques var der ikke så langt hen til Melchiors hjørnehus på Højbro plads 21, hvor han var til middag første gang i august 1863.
Moritz Melchior var en travl mand med mange offentlige erhverv, såsom formand for grosserersocietetet, medstifter af Privatbanken, borgerrepræsentant og rigsdagsmand. Dorothea Melchior udfyldte gerne kvinderollen som hustru og moder til deres 8 børn, og hun udstrakte den også til digteren. Hun gik aldrig i rette med H. C. Andersen, men drog omsorg for hans ustadige kunstnersind. I alle de år venskabet fik lov at bestå, frem til hans død 4. august 1875 i Melchiors villa Rolighed på Østerbro, hjalp de ham på bedste måde i ord og handling. Når han udtrykte taknemmelighed, understregede Dorothea og Moritz Melchior, at han var den givende, og de fremhævede Jonas Collin som hans store velgører, som havde set talentet i den fattige dreng og hjulpet ham på vejen. 
Litteratur. "H.C. Andersen og veninderne" (1998) Bente Kjølbye. H. C. Andersens brevveksling med Familien Melchior 1-3 (2007) Red. Niels Oxenvad
Foto. H.C. Andersen portræt fra 1869 malet af Carl Bloch.

1 kommentar:

Anonym sagde ...
Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.