tirsdag den 26. maj 2009

Von Donnersmarck, De andres liv. (2006)


Florian Henckel von Donnersmarcks "De andres liv" (2006) er en fremragende film. Handlingen tager sin begyndelse ved en premiere på et teater i Østberlin i 1984, hvor alle filmens personer er til stede. Det bliver til en fortælling om stasiagenten Wieslers overvågning og aflytning af det samlevende kunstnerpar forfatteren Georg Dreyman og skuespilleren Christa-Maria Sielands lejlighed. Han bliver dermed aktør i den intrige, som kulturministeren Bruno Hempf har opstillet for at kompromiterer kunstnerparret så meget, at han kan udnyttte Christa-Maria sexsuelt. Vi ser et samfundssystem, der er bygget op omkring en fanatisk trang til orden og kontrol og med et hieraki, der ikke kan dæmme op for magtmisbrug. Wieslers stasioverordnede Grubitz indvier Wiesler i, hvordan man i Stasi har en vifte af strategier for, hvordan de kan knække mennesker mentalt, og forklarer hvordan de gør i tilfælde med kunstnere.
Ved hjælp af en illegal skrivemaskine arbejder Dreyman og hans venner på en artikel om det meget høje men hemmelige selvmordstal i Østtyskland, som de får publiseret anonymt i det vesttyske  tidsskrift Spiegel. Christa-Maria sidder ængsteligt den magt - fulde ministers krav om sexsuelle ydelser overhørig, og hun bringes derfor til Stasis hovedkvarter, hvor hun konfronteres med udsigten til eget berufsverbot. I to omgange presses Christa-Maria til at blive stasiagent, og hun giver som sådan oplysningen om Georg Dreymans illegale skrivemaskine. Wiesler er ikke upåvirket af overvågningen, og han handler i den situation selvstændigt, ved at låse sig ind i parrets lejlighed for at fjerne Dreymans illegale skrivemaskine inden den Stasihusundersøgelse, som Wiesler ved kommer. Chista-Maria begår i den situation selvmord ved at kaste sig ud foran en lastbil.
Efter DDR´s fald i 1989 læser Dreyman stasimappen, om hele den overvågning han var udsat for. Han analysere og spørger sig frem til sin hemmelige beskytter Wiesler, som Dreyman tilegner sin nye bog "Die Sonate vom guten Menschen".

Ingen kommentarer: