
H.C. Andersens voksne liv var præget af rejser, lige fra han som 14 årig drog ud på sin afgørende rejse fra fødebyen Odense til København for at søge lykken der. Rejserne med deres stadige strøm af spændende mennesker og inspirerende oplevelser stemte med hans medfødte nysgerrighed. Allerede i 1830, som 25 årig, foretog H.C. Andersen en jyllandsrejse, hvor han på en del af turen var i følge med maleren Martinus Rørbye, og besøgte bl. a. Århus.
H.C. Andersen besøgte Silkeborg i 1850 mellem 26. maj og 6. juni, i 1853 mellem 27. juni og 15. juli og så igen i 1853 mellem 3. august og 6. september og endeligt i 1859 mellem 20. juni og 4. juli og igen den 8. til 9. september. På H.C. Andersens senere danmarksrejser besøgte han altid gæstfrie værter med litterære interesse rundt om i landet, og til gengæld for fortæring og logi læste han et par eventyr for værtsfamilierne og deres ofte indbudte gæster. I Silkeborg besøgte han altid Michael Drewsen, der i 1844 havde anlagt Silkeborg Papirfabrik. Silkeborg by har på en måde fået sin placering i kraft af Michael Drewsen, da han som den første begyndte at omsætte Gudenåens løb til vandkraft, der, med henblik på moderne industridrift.
De store dynger af klude, der skulle blive forvandlet til papir, og som H.C. Andersen dagligt havde for øje, når han besøgte Drewsen i Silkeborg, gav ham ideen til eventyret "Laserne" (1868). H.C. Andersen skriver også om Silkeborgområdet og Gudenåen i eventyret "Ib og lille Christine" (1855).
Foto. Papirfabrikken, der ses i baggrunden, er i dag tilbygget, ombygget og renoveret til kulturcenter med biograf, teater, cafeer, restauranter, hotel m. m.
Litteratur. H.C. Andersen Mit Danmark ved Johan de Mylius (2001).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar