
I "Lille Jonna" af Kirsten Thorup møder vi en fattig familie, der strider sig igennem hverdagen for at undgå forlis, og for at opretholde en moralsk standard og menneskelig værdighed. Det sker ikke uden brist, men på trods af personlige kriser kæmper de for realiseringen af deres håb om en bedre tilværelse.
Fortsættelsen "Den lange Sommer" foregår i en lille fynsk landsby i slutningen af 1950´erne. Lille Jonnas familie er flyttet fra husvildeboligen, hendes forældre passer deres cykelforretning, og Jonnas brødre er flyttet hjemmefra. Jonna tager realeksamen, og hun skal så i gymnasiet. Hun lever i en virkelighed men længes mod noget andet, uden rigtig at vide hvad det er.
Kirsten Thorups "Lille Jonna" og "Den Lange sommer" handler om at føle sig splittet i et lille lokalt samfund i midten af 1950´erne, hvor der var blevet større muligheder for at flytte sig geografisk, socialt og mentalt. De positive konsekvenser af mobilitet kan blive, at der gives nye identifikationsmuligheder og en frihed til at acceptere sig selv, som man nu er. En mulig negative konsekvens af mobilitet er, at man kan blive grebet af usikkerhed, fordi man endnu ikke føler sig integreret i det nye, og bliver i tvivl om man overhovedet kan klare det. For at kunne forstå, hvad der kan få et menneske til at føle sig anderledes, som Jonna gør, tager bøgerne udgangspunkt i dagliglivet, sådan som det formede sig i den lille fynske stationsby med omliggende gårde i 50´erne. Vi kan fornemme folks holdninger gennem karakteristiske situationer, og vi forstår hvad der får dem til at handle som de gør. "Lille Jonna" og "Den lange sommer" giver os en baggrund for det, der er et hovedtema i Kirsten Thorups forfatterskab: De livslange følger det giver at bryde op fra sit oprindelige miljø.
Da jeg læste de to bøger, for mange år siden, boede jeg i Odense C. En mindre del af handlingen foregår på Jernbanehotellet i Odense, 50 meter fra min daværende bolig. Jeg kørte hver uge til Jylland med tog, og jeg passerede på turen Gelsted, hvor det meste af handlingen forgår, så det gav meget stemning til min læsning om Jonnas liv og miljø.
Jeg har siden læst Baby, Himmel og helvede og Bonzai af Kirsten Thorup. Jeg er her i artiklen inpireret af Marianne Juhls, Kirsten Thorup (2009)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar