tirsdag den 21. juli 2009

København, Nytorv.


Jeg føler at Københavns centrum, med guldaldertidens kulturhistorie, er verdens mest interessante attraktion. I ejendommen på Nytorv 17 boede i løbet af 1830´erne to af guldalderens kendte digtere. Henrik Hertz boede der som ugift cand. jur. i ca. et år omkring 1836. Under sit ophold på Nytorv skrev Henrik Hertz "Den glemte paraply" med handling i det siden nedrevne Frederiksholms Kanal 6, hvor den store jødiske grossererfamilie Nathanson boede kun et stenkast fra Henrik Hertz bolig. Eckersberg portrætterede i 1818 familien Nathanson, på et billede der forestiller forældrene, der efter en audiens hos dronning Marie på Amalienborg, ved hjemkomsten modtages af deres mange børn. Denne audiens var den første en jøde fik ved det danske kongehus. Men hverken Nathanson eller Hertz forblev ortodokse jøder. Hertz lod sig tidligt døbe mens Nathansons børn fordanskede deres navn til Nansen, og to af deres sønner fik senere deres præsteembede i den danske folkekirke.
Den anden kulturpersonlighed der har boet i Nytorv 17 var Søren Kiekegaards mentor Poul Martin Møller, der flyttede ind i 1837 og boede der i ca. 1 år inden han døde 13. marts 1838. Forinden havde han skrevet "Kunstneren mellem oprørerne", hvor han debatterede sin egen ængstelse for den nye revolutionære tid, som kunstneren ifølge kunstens væsen burde holde sig uden for. Indrages kunstneren alligevel, må han ifølge Møller tage parti for myndighed og orden, men vil dog ved det lide ubodelig skade.
Tscherning var officer og senere stifter af partiet Bondevennerne, og boede i 1842-47 i Brolæggerstræde 5 nær ved Nytorv. Den nærmest midaldrende, ugifte og afskedigede officer blev vedvarende kurtiseret af sin meget yngre kusine Eleonora Christine. Så i 1845 kapitulerede han, og da de giftede sig, flyttede de sammen i hans ungkarlehybel. I 1847 flyttede de rundt om hjørnet til en større lejlighed i Nytorv 11 lige overfor Råd- og Domhuset.
Gennem næsten 40 år lagde den siden nedrevne bygning på Nytorv 2 bolig til familien Kierkegaards historie. Således blev Søren Kierkegaard født der den 5. maj 1813 og boede hjemme der frem til 1. September 1837, hvor han i en alder af 24 år flyttede hjemmefra. Fra Oktober 1844 boede han som husejer i sit barndomshjem, frem til den 27. April 1848, hvor han solgte huset og flyttede fra Nytorv for altid. Forinden havde han fra sine vinduer kunnet se byen i oprør den 21. marts, hvor 10-15.000 mennesker var forsamlet foran Råd- og domhuset for derfra at vandre til Christiansborg Slot, hvor kongen måtte love dem en ny regering, som det danske folk kunne have tillid til. Søren Kierkegaard gruede for den patriotiske pøbel, men om aftenen vovede han sig dog ned på torvet, hvor han indviede Tscherning i sin opposition til kongens kompromis med folket. Næste dag 22. marts 1848 blev Tscherning udnævnt til minister i den første patriotiske regering.
Læs evt. Peter Tudvad, Kierkegaards København. Winge og Smidt, Hen over torv og gade. Pernille Steensgaard, København - folk og kvarterer. Bodil Wamberg, Mit hjerte er skabt til kærlighed.
Foto. Nytorv malet af Carl Balsgaard i 1839.

Ingen kommentarer: