søndag den 26. juli 2009

Christian Jungersen, Undtagelsen (2005)


DCIF, eller Dansk Center for Information om Folkedrab på Østerbro har til opgave at indsamle og formidle informationer om folkedrab samt betjene politikere, forskere, nødhjælpsorganisationer og alle andre interesserede i Danmark og i udlandet. Til det formål disponere DCIF over den største bog- og dokumentsamling om dette emne i Skandinavien. Lederen af DCIF Paul er historiker, og hans opgave er at skaffe omtale af DCIFs kvaliteter i medierne, med henblik på at sørge for centret fremstår relevant som selvstændig institution, og derfor ikke risikerer i en rationaliseringsrunde at blive lagt ind under Institut for Menneskerettigheder. Han er ofte væk fra DCIF for at pleje relationer til samarbejdspartnerne og medier. Paul er gift med Helen, som er jaloux på en af hans medarbejdere Marlene.
Den kønne og men dominerende Malene lider af en gigtsygdom. Hun er kæreste og samboende med computerkyndige Rasmus. Malene var først ansat som studentermed - hjælper, og hun var fortsat som fastansat projektleder med ansvar for betjening af de forskere og embedsmænd, som anvender centret. Da en ny stilling som informations - medarbejder blev annonceret, forsynede Malene hendes bedste veninde Iben med viden om alt det opportune at sige ved ansættelsessamtalen, så det lykkes Iben at få jobbet blandt 286 ansøgere. For få måneder siden var Iben på en studietur til Kenya, hvor hun blev gidsel i en etnisk konflikt. Vel hjemme i Danmark igen fik hun en del opmærksomhed for hendes håndtering af situationen. Paul intervenere i samarbejdet og omfordeler kontakter og dermed prestige til gunst for Anne-Lise og til ugunst for Malene. Malene og Iben bor i nærheden af hinanden på Nørrebro, og Iben hjælper derfor Malene når hendes sygdom er i udbrud. Iben føler sig i taknemlighedsgæld til Malene alligevel, og sammen gejler de to hinanden op til at sansynliggøre en person - lighedsspaltning hos Anne-Lise. Malene og Iben får computerteknisk hjælp af Rasmus til at omgå adgangskoder, for at spore de anonyme trusselsmails som Iben, Malene og Camilla modtager. Han har vist fundet ud af noget overraskende inden hans mystiske dødsulykke.
Camilla er ti år ældre end Iben og Malene. Hun blev mobbet som barn men lader sig ikke mærke med det. Hun er god til sit job og nem at arbejde sammen med. Før hun blev ansat på centret, og før hun mødte sin nuværende vvs mand Finn, som hun lever fredsommeligt sammen med i et hus på Amager, havde hun venner, som hun ikke har omtalt for sine kolleger. Vennekredsen bestod dengang af jugoslaviske flygtninge fra balkankrigen, og jugoslaver der havde bosat sig i Danmark før krigen. Hun kom til sammenkomster i flygtningelejre og festede i anderledes lejligheder i København med både serbere, muslimer og kroatere. Dragan var en serbisk skolelærer, der måske, måske ikke var uskyldig flygtning, blev hendes kæreste, men han var ofte uligevægtig.
Anne-Lise opsagde for ca. et år siden sit job på statsbiblioteket i Lyngby, hvor hun var afholdt og respekteret. Hendes selvansøgte ansættelse på DCIF har udviklet sig til et arbejdmæssigt mareridt, hvor hun fysisk og psykisk føler sig isoleret og chikaneret af Malene og Iben. Anne-Lises ellers så gode liv i Virum med sin mand Henrik, der er bankansat, og deres to børn konfronteres med arbejdslivets modgang. Verden er ikke længere en selvfølgelighed, livets værdier er ikke længere indlysende, og hendes ellers meget solidariske ægtefælle Henrik kan kun vanskeligt holde til at høre på det i længden.
Er det den frygtede serbiske krigsforbryder Zigic´s bande, der har sendt trusselsmails til Malene, Iben og Camilla? I givet fald vil de så gøre alvor af truslerne?
Er en ansat på DCIF personlighedsspaltet, og i givet fald hvem? 
Christian Jungersens, Undtagelsen (2005). er en fremragende bog.

Ingen kommentarer: