fredag den 13. juni 2014

En dejlig tur til Liselund.

Det var en behagelig oplevelse at besøge Liselund.

Antoine de la Calmette flyttede i 1759, som syvårig dreng, sammen med sin familie, til København, hvor faren var blevet udnævnt til hollandsk ministerresident. I 1777 købte Antoines far Marienborg, på det vestlige Møn, der i 1781 gik i arv til Antoine. Som et barn af præromantikken følte Antoine de la Calmette sig draget af den vilde natur, som han på Møn fandt ved Sømarkegaard nær den østvendte stejlkyst i det fugtige område Tokkevad mose. Han købte området, og allerede på skødet fra 1784 hed det Liselund. Antoine de la Calmettes havde fra 1777 dannet ægtepar med Anna Elisabeth Catharine Iselin populært kaldet Lise. Hun var datter af den sydsjællandske godsejer Rheinhold Iselin fra Iselingen og Rosenfeldt ved Vordingborg. Familien Iselin var indvandret fra Schweiz, og havde således ligesom Calmetterne deres oprindelse udenfor Danmark.
Antoine de la Calmette var belæst og optaget af sin samtids kunstneriske strømninger, og hans indtryk og reflektioner kan læses i de dagbøger han skrev og tegnede i på sine mange rejser. Især var han engageret i samtidens landskabelig haveanlæg med dertil hørende monumenter som lysthuse, græske templer, pagoder, eremithytter, obelisker, søjler, broer, vaser og ruiner. 


Ved vandring ad den romantiske haves snoede stianlæg kan vekselvirkninger mellem lys og skygge opleves, og de umarkerede overgange fra historisk og eksotisk kultur til naturens vilde veje med kløfter, rislende vandløb og udsigt højt fra stejlkysten sigter mod muligheder for at søge ensomheden et sted. Det tog Antoine de la Calmette otte år at få omdannet moseområdet til det romantisk anlæg, der ligger som en lysning i den omkringliggende skov. 


Ægteparret Antoine og Lise de la Calmette blev ikke gamle, men de fik tid nok til at sætte et eneste barn i verden, Charles, der som voksen blev gift med Martha Sabine Mackeprang. Charles de la Calmettes liv formede sig sådan, at han kom til at leve over evne, han døde ung og efterlod sin kone og godset med en kæmpe gæld. I 1820´erne endte godset derfor i familien Rosenkrantz´s eje. Fra 1887 lod ægteparret Baronesse Oluffa Krappe og Baron Fritz Rosenkrantz Liselund ny Slot opføre, og i omkring 75 år derefter havde det lille nye slot Rosenkrantzer som beboer. Men i 1960´erne rykkede Rosenkrarzerne ud og slottet fungerede derefter som lejrskole og vandrehjem. I 1980 blev slottet med omkringliggende 5000 m2 solgt til staten, men lå tomt, indtil Krista og Steffen Steffensen købte slottet i 1989. De fik renoveret og indrettet Liselund ny Slot til det nuværende yndige hotel med 17 unikke værelser, alle navngivet efter et H.C. Andersen eventyr, og med restaurant.

Jeg sov i tårnværelset med udsigt til alle 4 verdenshjørner.

Jeg spiste en 3 retters menu med vin ad libitum på 1. sals balkon. 

Ingen kommentarer: