
I disse år høster danske TV serier fortjent ofte anerkendelse som verdens bedste. De danskproducerede serier jeg voksede op med, er i høj grad stadigt levede i mig. Min barndoms TV serier havde en kulturelt demokratiserende rolle bl. a. som resultat af dets eksponering af mangfoldigheden med et kulturelt harmoniserende budskab trods alt.
I Huset på Christianshavn (1970-77) levede jeg med i det komisk-forsonlige portræt af et traditionelt arbejdermiljøs møde med bl. a. kvindefrigørelse og ungdomsoprør, og den gennemgående morale synes at være; at problemerne med det hastigt forandrede samfund var trods alt ikke større, end hvad det folkelige fællesskab kunne magte. Det skete ofte som en fortløbende aktuel kommentar til hverdagen og udviklingen. Ideen var Niels Jørgen Kaisers, som var chef for DR underholdningsafdeling. Afsnittene blev skrevet på skift af Leif Panduro, Benny Andersen, Knud Poulsen, Johs. Møllehave, Paul Hammerich, Karen Smith, Habakuk og Jens Louis Petersen m. fl. Ebbe Langberg, Erik Balling og Tom Hedegaard skiftedes om at instruerer de 84 afsnit.
I Matador levede jeg med i nogle spændende sociale og psykologiske udviklinger fra perioden 1929-47 som TV serien omhandler. Tre grundfamilier ved Skjerns, Varnæs og efterhånden Agnes Jensens følges i den fiktive sjællandske købstad. Omkring de tre familier agerer mange farveerige livskarakterer, der medvirker til at give nuancer og levendegøre de behandlede problemstillinger. Serien viser en logisk sammenhæng og kronologi, men hvert afsnit gennemspiller ofte sit eget tema som ex. kvindefrigørelse, selvstændighed, arbejde, abort, homoseksualitet samt besættelsens problematikker. Det politiske liv spiller en mindre og indirekte rolle med de Konservative, nazisterne, kulturradikale, kommunisterne og socialdemokratiets nye borgmester omtales. Men i Matadors hovedhistorie følger vi den indre missionsk opdragede handelsrejsende og tilflytter Mads Skjern og hans sammenbragte families markante sociale opstigning, der ofte har implikationer for andre i købstaden.
Serien blev født i en vekselvirkning på Lise Nørgårds ide og Erik Ballings opmuntring, og skabt af en håndfuld manuskriptforfattere tilknyttet serien. DR underholningschef Jørgen Ifversens traf dispositioner, der var vigtige for at serien fik chancen.
Foto. Plakat for en selvstændig biograffilm fra 1971.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar