
Tage Skou-Hansens romanserie begynder ved studenterjubilæet for den lille gruppe af studerende, der hver dag fandt sammen omkring det runde bord på Århus Universitet under besættelsen. De nærmer sig de 60 år, og tiden er vel begyndelsen af 1980´erne. Jubilæet giver mulighed for eksistentiel sammenligning og statusopgørelse. De har nu mulighed for, med deres eventuelle livsoverskud, at forholde sig afslappet, humoristisk eller reflekteret til deres eksistentielle livsvalg, deres sociale roller og de realiserede muligheder. Som læser kan vi via den anonyme fortællende instans på skift følge deres bevidsthedsstrømme som medvidende, og danne os et overblik.
I første omgang følger vi Sivert, hvis lægeforældre havde været stræbsomme borgere. Han bor nu i den etageejendom i Århus midtby, som han har arvet fra sine forældre. Et egentlig job har han ikke, og gift er han da heller ikke blevet. Hans tid går nu med at sætte ejendommen i stand, male, gøre rent, reparere vandhaner, leve med i sin byes, sine lejeres og naboers liv. Gennem aviser, radio og fjernsyn har Sivert fulgt med på den offentlige scene.
Romanens grundplot er dog, at der også var en Aksel, hvad han gjorde og hvordan det endte. Tage Skou-Hansen fortæller bl. a. historien om Aksel fortolket af personerne fra det runde bord, Toves, Helges, Sigurds, Hermans og Elses, og vi bliver også indviet i deres livsforløb, der har været noget mere omskiftelige end Siverts.
Romanen var oprindeligt en serie på fire bind; "Springet", "Krukken og Stenen", "Det andet slag" og "Sidste Sommer", der udkom 1985-91. De fire bind er samlet til to bind i Gyldendal Bogklubs udgave under titlen "Det runde bord", og som paperback hedder et bindsudgaven "Historien om Aksel".
Læs evt. Niels Gunder Hansens bog om Tage Skou-Hansen.
Foto. Tage Skou-Hansen
Ingen kommentarer:
Send en kommentar